Cu măgăruşul la plimbare prin „Micul Paris”

Pe lângă modernitatea oferită de ampla dezvoltare urbanistică a Capitalei dintre cele două războaie mondiale, Bucureştiul mai păstra încă rămăşiţele aspectelor rustice sau orientale care i-au caracterizat diverse perioade ale existenţei.

De aceea, nu este de mirare, într-un fel, că în imaginile rămase din epocă mai apar, spre exemplu, măgăruşi călăriţi la benzinărie sau boi înjugaţi în faţa magazinelor.

 

O terasă mărginită de coloane, aflată undeva pe vechea Cale a Griviţei. Pe stânga sunt înşirate câteva magazine cu mărunţişuri şi, văzută în ansamblu, fotografia ilustrează în cel mai pur mod felul cum se făcea comerţ odinioară. Aspectul de bazar, cu „agitatori” la uşile magazinelor, este întregit de firma din prim-plan, pe care scrie „Ferărie. La Omul Fer”.

 

 

 

 

Îndemnul simplu, „Vizitaţi bazarul. Obiecte de ocazie”, nu lasă niciun dubiu asupra felului de comerţ care se practica în astfel de locuri (cel mai probabil, Bazarul Văcăreşti). „Specialitatea casei” în aceste magazine este vânzarea sau cumpărarea de radiouri ori patefoane, dar şi de „plăci”, cu specificaţia că doritorii se pot bucura şi de alte servicii, reclama anunţându-i în mod expres că se „fac reparaţiuni”.

 

Aspect de pe fosta Cale Văcăreşti, la hala de vechituri. Pe lângă „antichităţi”, aici se vând, nota bene, şi „mobile de ocazie”. Atmosfera pare însă destul de relaxată pentru un bazar (probabil că este mai multă agitaţie înăuntru): un domn priveşte curios către căruţa din stânga, o doamnă stă la marginea trotuarului, parcă nehotărâtă dacă să traverseze sau nu, iar în dreptul uşilor masive ale halei lumea intră şi iese…

 

Mesajul acestei ipostaze pare a fi mai degrabă unul rustic, judecând după prezenţa plăvanilor înjugaţi din faţa prăvăliei. Domnul elegant din prim-planul pozei ar putea să infirme această impresie, însă mostrele de marfă expuse deasupra lui (o furcă, o cazma şi, probabil, alte accesorii necesare într-o gospodărie ţărănească) păstrează prima impresie. Cu toate astea, ne aflăm în Bucureştii de altădată…

 

 

Imagine ilară, care ar putea fi numită „Cu măgarul la benzinărie”. Ţăranul care călăreşte simpaticul patruped e parcă desprins ori din prozele lui Zaharia Stancu, ori e o apariţie tipic moromeţiană, rătăcită prin Bucureşti. Cert este că nu s-a oprit să alimenteze, mai ales că în plan depărtat se află un automobil, element care repune în firescul ei o realitate ce putea să pară, la prima vedere, cât se poate de bizară.

 

 

 

 

Iată un alt gen de „bazar”, ceva mai economicos ca spaţiu, însă mult mai încărcat ca valoare: un magazin de bijuterii. Este cert că ne aflăm în preajma zilei de 1 Martie, deoarece în dreapta, undeva deasupra capului elegantei doamne, se află o reclamă pe care scrie, simplu, „Mărţişoare”. Din spatele tejghelei, vânzătorul înconjurat de o pădure de şnururi îi oferă clientei, cu o atitudine amabilă, un anumit model de mărţişor, iar aceasta, relaxată, zâmbitoare, studiază oportunităţile.

„Bucureştiul poate dezvălui locuri minunate şi străzi de un farmec inconfundabil.” – Alexandru Ofrim

Surse foto: http://www.muzeulbucurestiului.ro/popup_colectii_fotografie/5.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial