Cel mai mare centru artistic din Capitală, gata în doi ani

Fostul cinema Favorit va deveni, în aproximativ doi ani, cel mai mare centru cultural din Capitală ce se va „mândri” cu numeroase săli de spectacole, cafenele, ateliere de creaţie, o bibliotecă, precum şi un adăpost în caz de dezastre.

 

Anul trecut, Primăria Sectorului 6 a preluat în administrare fostul cinematograf Favorit din Drumul Taberei, aflat într-o stare jalnică. Autorităţile locale şi-au propus să-l transforme într-un megacentru cultural ce se va întinde pe o suprafaţă de 1.800 mp. Potrivit studiului de fezabilitate,  la subsol va fi amplasat un adăpost de apărare civilă.  La parter vor exista o imensă sală de spectacole, unde vor fi jucate piese de teatru, vor rula filme şi vor concerta artişti, un punct de informare şi o cafenea. La etajul I, bucureştenii vor găsi încă o cafenea, iar la etajul II vor fi săli de prezentare, unde vor putea avea loc şi work-shopuri. Ultimul etaj va adăposti o bibliotecă, o sală multifuncţională şi una pentru repetiţiile actorilor. Durata de realizare a centrului este de doi ani de la începerea lucrărilor.

 

339.840 de spectatori în fiecare an
Lunar vor avea loc, în medie, câte un concert, 10 spectacole de teatru, iar 44 filme vor rula pe ecrane, potrivit actelor oficiale. În plus, vor fi organizate spectacole-lectură, lansări de carte, expoziţii şi vor avea loc întâlniri ale cercurilor artistice.  De altfel, autorităţile se aşteaptă ca, anual, la evenimentele culturale organizate la Favorit să participe  339.840 de persoane. „Atragerea unor personalităţi marcante ale vieţii noastre culturale sau internaţionale în evenimentele din acest aşezământ va deveni o preocupare activă”, se  mai specifică în acte.

 

Gică Popescu voia să-l demoleze
Înainte de ’89, Favorit era renumit pentru numeroasele premiere, făcându-i concurenţă cinematorgrafului Patria. Timpul şi-a pus amprenta asupra clădirii, care a devenit o ruină ce adăposteşte oameni ai străzii şi maidanezi.  Portivit presei, prin 2008, fostul  fotbalist Gică Popescu a cumpărat, de la Ministerul Culturii, cinematograful, intenţionând să-l demoleze pentru a construi locuinţe pe terenul în cauză.

 

„Centrul Cultural European nu va face decât să ducă mai departe tot ceea ce înseamnă promovarea talentelor culturale româneşti pentru identificarea neamului nostru” – Cristian Poteraş, primarul sectorului 6

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial