Cel mai deştept mall din ţară, luat cu asalt de public

Sute de oameni au luat în stăpânire, luni, luxosul sediu al Bibliotecii Naţionale, deschis în sfârşit pentru bucureşteni după inaugurarea oficială “cu circuit închis” din decembrie anul trecut. I-a întâmpinat o atmosferă de “mall cultural”: standuri cu icoane, cărţi sau mobilă lucrată manual pentru rafinaţi cunoscători, concerte, expoziţii, spectacole.

 

Cea mai mare casă a cărţilor din România şi a treia ca dimensiuni din ţară şi-a deschis porţile pentru cititori. Interiorul este impresionant, pentru unii, dar totuşi rece şi cu o atmosferă prea asemănătoare cu aceea a unui mall, pentru alţii. De la intrarea principală, se deschide un hol larg de marmură, cu lifturi cu pereţi din sticlă, ce fac legătura între cele şapte niveluri ale bibliotecii. Foaierul are 30 de metri înălţime, iar prin tavanul de sticlă se vede cerul. “Amploarea, grandoarea, frumuseţea clădirii mă impresionează. Şi faptul că suntem proprietarii ei”, spune actriţa Ileana Stana Ionescu, prezentă la eveniment alături de soţul său, Andrei Ionescu.

 

Mii de bucureşteni, aşteptaţi până la sfârşitul săptămânii
800 de bucureşteni au călcat pragul bibliotecii în prima zi, iar gazdele se aşteaptă ca numărul vizitatorilor să fie aproape la fel şi în următoarele zile. Şi asta pentru că, în prima săptămână, conducerea bibliotecii a pregătit un program special, cu conferinţe, expoziţii şi alte evenimente culturale în fiecare zi. “Aşteptăm cu drag acest vernisaj. Are un program bogat”, spune Iulia Stoica, unul dintre vizitatori. Deocamdată, cititorii au acces la şapte dintre cele 14 săli de lectură ale bibliotecii (literatură, publicaţii periodice – presă, drept, sala pentru copii şi tineret, sala “Dialoguri culturale şi sala de referinţe – dicţionare, enciclopedii, Who’s Who). În sala de “lecturi uşoare” se poate asculta, la căşti, muzică, “de la Beatles la Beethoven”.

 

Ce oferă Biblioteca Naţională
Pentru a atrage cât mai mulţi cititori, la bibliotecă vor fi amenajate cafenea, restaurant şi săli de vizionare a proiecţiilor culturale. Deocamdată, acestea nu sunt deschise. Clădirea mai are 14 săli de lectură, dintre care una pentru copii, săli destinate expoziţiilor, mai ales zona parterului, amenajări muzeale, trei săli de conferinţe, o aulă de 400 de metri, o suprafaţă impresionantă destinată colecţiilor speciale, săli pentru vizionarea filmelor, o grădiniţă pentru copiii angajaţilor şi un cabinet medical. În prima etapă în cele şapte săli de lectură, vor putea fi consultate 300.000 de volume reprezentând 40% din fondul de carte al bibliotecii.  Pe lângă clădirea propriu-zisă, sunt amenajate şi 250 de locuri de parcare, alei pietonale şi spaţii verzi.

 

,,Vom veni cu prietenii aici şi o să ne alimentăm cu tot felul de informaţii. E un aşezământ super.” – Ileana Stana Ionescu, actriţă la Teatrul Naţional Bucureşti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial