Ce facem cu „Ţeapa“ şi cu „Aspirina gaurită“?

Locuitorii Capitalei nu ştiu denumirea monumentelor pe lângă care trec zilnic. Rezultatele unui sondaj de opinie au determinat Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic (AMPT) să încerce să îndrepte această situaţie şi chiar să le ofere bucureştenilor o serie de noi ,,puncte de reper” ce vor reprezenta personalităţi ale culturii româneşti.

 

Monumentele de for public nu pot şi nu trebuie să aibă o utilitate practică în sine, însă pentru foarte mulţi bucureşteni sunt adevărate puncte de reper şi chiar de întâlnire, iar pentru unii turişti – puncte de atracţie. Cu toate acestea, nivelul la care aceste creaţii sunt cunoscute publicului este extrem de precar. Pe câţi nu aţi auzit vorbind despre „ţeapa” sau „cartoful” din Piaţa Revoluţiei (monument numit “Glorie Eternă Eroilor şi Revoluţiei Române din Decembrie 1989″) sau de „biscuitul“, „nasturele“, „aspirina găurită“ din Piaţa Charles de Gaulle (monument numit „Crucea Secolului“ şi dedicat luptei anticomuniste).

 

Statistica doare
În cadrul unui eveniment organizat săptămâna trecută la sediul AMPT a fost prezentat un studiu privind gradul de interes şi cunoaştere al bucureştenilor pentru monumentele din Capitală. Cercetarea a arătat că doar 16% din bucureşteni sunt interesaţi de această problemă a monumentelor, însă jumătate din aceştia consideră că oraşul are prea puţine astfel de lucrări de artă. Mai grav este însă faptul că majoritatea locuitorilor Capitalei nu ştiu ce legătură este între un anumit monument şi strada sau piaţa în care acesta este amplasat. În anumite cazuri, oamenii nu ştiu nici măcar denumirea monumentului sau ce reprezintă.

 

Cioran, Eliade şi Dinică, printre propunerile artiştilor
Conducerea AMPT nu s-a rezumat doar în a prezenta rezultatele studiului, ci a şi organizat un concurs de soluţii prin care a încurajat artiştii să vină cu propuneri pentru realizarea de monumente în Capitală. Cele mai bune proiecte au fost şi premiate cu sume de bani ce au totalizat aproximativ 10.000 de euro. Astfel, printre câştigători se numără artistul Gheorghe Tănase, cu proiectul ce vizează un monument al lui Mircea Eliade – amplasare și amenajare peisagistică, sculptorul Valentin Duicu- cu Emil Cioran, amplasare și amenajare peisagistică, dar şi Dragoș Cătălin Munteanu – cu monumentul Gheorghe Dinică, amplasare și amenajare peisagistică. Toate aceste lucrări sunt pe lista de priorităţi a AMPT şi vor fi realizate în funcţie de fonduri în perioada următoare.

 

50% din bucureşteni cred că oraşul are prea puţine monumente de for public.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial